Τι κρύβουν οι καραμπόλες κορυφής στην Alpha 

 

 

 

 

 

alphabankΠολλά σχόλια και συζητήσεις στο τραπεζικό παρασκήνιο έχει προκαλέσει η ξαφνική φυγή από την Alpha Bank του επί χρόνια Chief Financial Officer (CFO) και υπ’ αριθμόν 3 στην ιεραρχία της τράπεζας, κ. Μαρίνου Γιαννόπουλου, αλλά και η διαφαινόμενη αντικατάστασή του από τον κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη, που έδωσε αφορμή για «πιπεράτα» πολιτικά σχόλια στους παράγοντες του κλάδου.
Σύμφωνα με την πιο… αλλόκοτη από τις εκδοχές που ακούσθηκαν από όσους επιχείρησαν να εξηγήσουν την αποχώρηση (ή απομάκρυνση;) Γιαννόπουλου, αυτή συνδέεται με την επικείμενη συγχώνευση της Alpha με την Eurobank (!), με την οποία υποτίθεται ότι ήταν αντίθετος ο τέως CFO της τράπεζας, όπως φημολογείται από το παρελθόν ότι είχε αντιταχθεί και στη συγχώνευση με την Εθνική, που είχε ακυρωθεί στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης.
Αυτά τα σενάρια, όσο και αν ακούγονται ευχάριστα σε μια διψασμένη για deal τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά, πιθανότατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει βάση στις επίμονες φήμες για επικείμενο «γάμο» των δύο κορυφαίων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, που άλλωστε προσκρούει σε σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια (υποχρεωτική αποτίμηση ομολόγων με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς, μεγάλο ποσοστό επικάλυψης δικτύων κ.α.).
Ο κ. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, φαίνεται ότι αποχωρεί από την Alpha επειδή χρεώνεται σε αυτόν από τον «πατριάρχη» της τράπεζας, κ. Κωστόπουλο, η ευθύνη για διαχειριστικά σφάλματα του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει την τράπεζα να γίνει… πρώτος πελάτης του προγράμματος ενισχύσεων από το Δημόσιο (το γνωστό «πακέτο» των 28 δις. ευρώ), πολύ πριν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις εξυγίανσης (με σημαντικότερη τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του καλοκαιριού του 2009), αποτέλεσμα των οποίων ήταν να εμφανίσει η Alpha κορυφαίες επιδόσεις στα πρόσφατα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.
Πάντως, ο κ. Γιαννόπουλος δεν αποχωρεί δυσαρεστημένος, αφού όπως λέγεται στην αγορά διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της τράπεζας ένα όχι ευκαταφρόνητο «πακέτο» αποζημίωσης για την αποχώρησή του, το οποίο πολλά κορυφαία στελέχη του κλάδου θα ζήλευαν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες «ανομβρίας».
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, ότι τη θέση 3 της ιεραρχίας, που κρατούσε ως τώρα ο κ. Γιαννόπουλος, φαίνεται ότι καταλαμβάνει πλέον ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ένα πρόσωπο με αρκετά έντονη πολιτική φόρτιση, που μόλις πρόσφατα είχε απασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα, όταν κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για σκάνδαλο της Siemens.
Ως σαφές σημάδι… αναρρίχησης του κ. Θεοδωρίδη στην τρίτη θέση της ιεραρχίας ερμηνεύθηκε το γεγονός, ότι έθεσε την υπογραφή του ως τρίτο κατά σειρά διοικητικό στέλεχος της τράπεζας στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, εκεί που μέχρι τώρα συνήθιζε να υπογράφει ο κ. Γιαννόπουλος.
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν την εντυπωσιακή άνοδο του κ. Θεοδωρίδη, που άρχισε την καριέρα του ως γόνος γνωστού χρηματιστηριακού «τζακιού» της Αθήνας και εντάχθηκε στο δυναμικό της Alpha μετά την απορρόφηση της χρηματιστηριακής εταιρείας της οικογένειας Θεοδωρίδη. Πρόκειται για μια πορεία μάλλον ασυνήθιστη, αφού είναι σπάνιες οι περιπτώσεις χρηματιστών, που κατάφεραν να διακριθούν σε κατ’ εξοχήν τραπεζικές θέσεις στην Ελλάδα.
Οι πιο επιρρεπείς σε πολιτικά σχόλια επισημαίνουν, ότι σε μια περίοδο πολιτικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, στον όμιλο της Alpha ανέρχεται εντυπωσιακά ένα στέλεχος που είναι γνωστό ότι έχει συγγενική σχέση εξ αγχιστείας με τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λογοδοτήσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα στατιστικά στοιχεία – μαϊμού, που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Eurostat.
Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρίδης ενεπλάκη πρόσφατα στο σκάνδαλο της Siemens, καθώς, για λόγους που δεν έχουν γίνει σαφείς, κλήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για μια περίπτωση διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών από εταιρεία-δορυφόρο των «μαύρων ταμείων» της Siemens σε λογαριασμό του πατέρα του, γνωστού από δεκαετίες στην Σοφοκλέους χρηματιστή, κ. Χρ. Θεοδωρίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση Siemens, ο κ. Χρ. Θεοδωρίδης ήταν αποδέκτης 880.000 δολαρίων από την εταιρεία SANDYBURY, η οποία διακινούσε «μαύρο» χρήμα για λογαριασμό της SIEMENS. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των λογαριασμών, ο κ. Χρ. Θεοδωρίδης ήταν το φυσικό πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από το λογαριασμό 88167960W της UBS,  με τον κωδικό ACROPOLIS.
Όλως περιέργως, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής απέτυχε να διερευνήσει που ακριβώς κατευθύνθηκε αυτό το σημαντικό ποσό μετά την κατάθεσή του στο λογαριασμό του κ. Θεοδωρίδη. Ενώπιον της, αντί να εμφανισθεί ο γηραιός χρηματιστής, προσήλθε ο γιος του, Αρτέμης, ο οποίος ισχυρίσθηκε, ότι ο πατέρας του αδυνατεί να δώσει εξηγήσεις, επειδή αντιμετωπίζει λόγω ηλικίας σοβαρό πρόβλημα… πνευματικής διαύγειας. Αυτές οι εξηγήσεις «πέρασαν» και οι βουλευτές δεν ζήτησαν καν ένα ιατρικό έγγραφο (πολύ περισσότερο ένα πόρισμα ιατροδικαστή) που να βεβαιώνει όσα ισχυρίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, με αποτέλεσμα η έρευνα για αυτό το σκέλος του σκανδάλου να τελειώσει, χωρίς να διερευνηθεί ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των 880.000 δολ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ