Πώς πλουτίζουν οι τράπεζες μέσα στην κρίση
Πώς πλουτίζουν οι τράπεζες μέσα στην κρί
ση
Την απάντηση δίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, που με μία επιστολή «βόμβα» προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καταγγέλλει τις τράπεζες, ότι επιβαρύνουν παράνομα κάθε μήνα τους πολίτες με «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές!
«Από την έρευνα που διενήργησε η........... Αρχή μας διαπιστώθηκε, ότι οι εν λόγω χρεώσεις επιβλήθηκαν επί το πλείστον μεταγενέστερα, σε ενεργείς συμβάσεις δανείων, πιστώσεων και πιστωτικών καρτών στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στους υπογεγραμμένους από τα συναλλασσόμενα μέρη όρους, συνιστώντας κατά τον τρόπο αυτό μονομερή τροποποίηση των συμβατικών τους όρων», σημειώνει στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το οποίο φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το newsbomb.gr.
Το ύψος της αφαίμαξης των πολιτών διαφοροποιείται είτε ανάλογα με το είδος της πίστωσης (στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, επιχειρηματικό αλληλόχρεο λογαριασμό, πιστωτική κάρτα), οπότε προβλέπεται σταθερό ποσό επιβάρυνσης για κάθε δάνειο, είτε ανάλογα με το χρόνο και το βαθμό καθυστέρησης της πληρωμής, όπου το ύψος της χρέωσης βαίνει αυξανόμενο σε συνάρτηση με την αύξηση του χρόνου καθυστέρησης. Όμως, αυτό δεν είναι το μόνο χαράτσι, που επιβάλλουν παράνομα οι τράπεζες. «Επιπλέον, η εν λόγω χρέωση επιβάλλεται παράλληλα με την επιβολή τόκων υπερημερίας οι οποίοι προκύπτουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο (καθυστέρηση εμπρόθεσμης καταβολής) επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό διπλά τον υπερήμερο οφειλέτη δανείου, πίστωσης ή πιστωτικής κάρτας και δημιουργώντας σύγχυση στον τελευταίο για το τι καλύπτει ο τόκος και τι η καταγγελλόμενη χρέωση. Με την εν λόγω παράνομη συμπεριφορά οι τράπεζες γίνονται αδικαιολόγητα πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών κατά τα αντίστοιχα ποσά εξόδων».
Όπως δηλώνει στο newsbomb o Συνήγορος του Καταναλωτή κ.Ευάγγελος Ζερβέας, ο οποίος δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες πολιτών για την ληστρική τακτική των τραπεζών, «οποιαδήποτε καθυστέρηση οφειλής τιμωρείται με την καθιέρωση τόκου υπερημερίας, που είναι υπερδιπλάσιος από τον τόκο της κατάθεσης. Συγκεκριμένα, ο τόκος για την καθυστέρηση είναι σήμερα περίπου 8,2%, όταν ο τόκος κατάθεσης ανέρχεται σε 3%».
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες κερδίζουν σήμερα δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις των δανείων ή των πιστωτικών τους καρτών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν. Στην τακτική αυτή φαίνεται να έχουν εναρμονιστεί οι περισσότερες τράπεζες, δημιουργώντας ένα καρτέλ, που λυμαίνεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της για να παύσουν αυτές τις χρεώσεις, αλλά και να επιστρέψουν τα παρανόμως εισπραχθέντα (τα κλεμμένα δηλαδή), την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε ελέγχους, αλλά και τις Επιτροπές Ανταγωνισμού και Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να κινηθούν βάση των αρμοδιοτήτων τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου