Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ


Ρυθμίσεις για τα όργανα διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Άρθρο 1

Το άρθρο 6 του ν. 1730/1987 (Α` 145) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. H ΕΡΤ ΑΕ διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται για πενταετή θητεία με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού. Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα εννέα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πρόσωπα της επόμενης παραγράφου, είναι πρόσωπα, τα οποία λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ ΑΕ. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. O διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι τουλάχιστον πτυχιούχος πανεπιστημιακού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και να έχει τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Εταιρεία με ισάριθμους αναπληρωτές που εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποι αυτοί εκλέγονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του ν. 3429/2005 (Α` 314).
2. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου διευθύνει τις εργασίες του. Ο διευθύνων σύμβουλος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της ΕΡΤ ΑΕ, διευθύνει το έργο τους, εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως την ΕΡΤ ΑΕ και λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της εταιρίας, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών και των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να αναθέτει στον διευθύνοντα σύμβουλο την άσκηση και άλλων αρμοδιοτήτων. Ο αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται.
3. Η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, με εξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου και του προμηθευτή ή αντισυμβαλλόμενου σε σύμβαση έργου ή σε άλλη σύμβαση της ΕΡΤ ΑΕ ή οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης που αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο της ραδιοφωνίας ή της τηλεόρασης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι αναπληρωτές τους προστατεύονται όπως τα συνδικαλιστικά στελέχη και απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών στην εταιρία για τις ανάγκες συμμετοχής στα έργα του διοικητικού συμβουλίου.
4. Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται νόμιμα και χωρίς την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων, αν παρήλθε άπρακτος ένας μήνας από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην αντιπροσωπευτικότερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της ΕΡΤ ΑΕ. Μετά τη συγκρότησή του το διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν οποιοδήποτε μέλος του παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον ο συνολικός αριθμός των μελών που απομένουν είναι τουλάχιστον έξι. Οι Υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού μπορούν να ανακαλούν ελευθέρως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διορίζουν οι ίδιοι.
5. Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπονται αρμοδιότητες του προέδρου ή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αυτές ασκούνται εφεξής από το διοικητικό συμβούλιο και μπορούν να ανατίθενται με απόφασή του στον διευθύνοντα σύμβουλο.
6. Στο διοικητικό συμβούλιο εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος.
7. Με την απόφαση που διορίζονται τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου καθορίζονται και τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παράγραφος 6 του ν. 3429/2005.
8. Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα έξι τουλάχιστον μέλη του και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου.
9. Αν παραιτηθεί ή εκλείψει ο διευθύνων σύμβουλος και μέχρι να ορισθεί νέος, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αναθέτει αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου σε μέλος του.
10. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο διευθύνων σύμβουλος επικουρείται από τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές, στους οποίους με απόφασή του μπορεί να μεταβιβάσει ορισμένες από τις αρμοδιότητές του, ενημερώνοντας σχετικά το διοικητικό συμβούλιο στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση».

Άρθρο 2

Το άρθρο 7 του ν. 1730/1987 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοίκηση της εταιρείας, τη διαχείριση της περιουσίας της και γενικά την επιδίωξη του σκοπού της ΕΡΤ ΑΕ.
2. Το διοικητικό συμβούλιο έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Διαμορφώνει τις βασικές αρχές που διέπουν το πρόγραμμα και τη διοικητική και οικονομική πολιτική της ΕΡΤ ΑΕ. Ασκεί εποπτεία και ελέγχει την τήρηση των βασικών αρχών του προγράμματος,
β. Σχεδιάζει και καταρτίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης και επέκτασης των έργων, καθώς και διάθεσης του τεχνικού εξοπλισμού σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της ΕΡΤ ΑΕ,
γ. Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και τον απολογισμό της ΕΡΤ ΑΕ και τον υποβάλλει για έγκριση στη γενική συνέλευση μετόχων,
δ. Αποφασίζει για τους όρους συνεργασίας με τους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς,
ε. Καταρτίζει και υποβάλλει τον υπηρεσιακό οργανισμό και τους άλλους κανονισμούς λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ στον αρμόδιο Υπουργό για έγκριση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, το διοικητικό συμβούλιο έχει και τις λοιπές αρμοδιότητες διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας».

Άρθρο 3

Οι παράγραφοι 2 έως 4 του άρθρου 13 του ν. 1730/1987 αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Η γενική συνέλευση μετόχων της ΕΡΤ-ΑΕ απαρτίζεται από: α. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και β. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.
3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/1920 (Α` 37) στο μέτρο που δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος».

Άρθρο 4

1. H παράγραφος 3 του άρθρου 20 του ν. 1730/1987 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Ο διευθύνων σύμβουλος και οι γενικοί διευθυντές είναι ελευθέρως ανακλητοί. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητάς τους. Οι όροι της παροχής των υπηρεσιών και της αμοιβής τους ορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη».
2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 20 του ν. 1730/1987 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι γενικοί διευθυντές μπορούν να απασχοληθούν παράλληλα στις θυγατρικές εταιρίες της ΕΡΤ ΑΕ, στις οποίες αυτή είναι η μοναδική μέτοχος, χωρίς επιπλέον αμοιβή για την παράλληλη απασχόληση τους».
3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 20 του ν. 1730/1987 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Με εξαίρεση το διοικητικό συμβούλιο, σε όλα τα άλλα συλλογικά όργανα της ΕΡΤ ΑΕ, που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο, τους κανονισμούς, τους κώδικες, τους οργανισμούς και καταστατικά της ΕΡΤ ΑΕ υπάρχει απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απουσιάζοντα. Για τη λήψη κάθε απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη με την οποία έχει συνταχθεί ο πρόεδρος του οργάνου».
4. Η παράγραφος 8 του άρθρου 20 του ν. 1730/1987 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζονται οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου».

Άρθρο 5

1. Στην ΕΡΤ ΑΕ εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις του ν. 2190/1920 (Α` 37).
2. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες διατάξεις περί ΕΡΤ ΑΕ. Στο πλαίσιο της κωδικοποίησης αυτής παραλείπονται διατάξεις που δεν ισχύουν και αναριθμούνται και ενοποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, που εκδίδεται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διορίζονται κατά την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1 και με θητεία μέχρι 30.6.2012 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, το υφιστάμενο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, ο δε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τις κατά τον παρόντα νόμο αρμοδιότητες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ