MIG: Η «νάρκη» υπεραξιών και η δικαίωση του “S10” 

 

 

 

vgenopoulossssΗ «νάρκη» υπεραξιών στον ισολογισμό της MIG, για την οποία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα μόνο το “S10”, τελικά «έσκασε» στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου 2010. Το αποτέλεσμα της «έκρηξης» ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστο: το πρωτοφανές ρεκόρ ζημιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαγραφή υπεραξιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα αστρονομικά (και αδικαιολόγητα, όπως περίτρανα αποδεικνύεται τώρα) τιμήματα εξαγορών, κυρίως της Vivartia.
Με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2010, οι «ταλαιπωρημένοι» μέτοχοι της «ναυαρχίδας» του κ. Α. Βγενόπουλου βλέπουν να τελειώνει με… πόνο η μεγάλη επεκτατική κίνηση της MIG, που τόσες προσδοκίες είχε δημιουργήσει. Ιδιαίτερα από την εξωφρενικά αποτιμημένη εξαγορά της Vivartia, καθίσταται πλέον σαφές, ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν μόνο ο «άνεργος» σήμερα πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, και ο συνεταίρος του, κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κατάφεραν να πουλήσουν στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης –το ίδιο ισχύει, ασφαλώς, και για τον Περικλή Παναγόπουλο, πωλητή της Attica Group.
Η διοίκηση Βγενόπουλου χρωστά πλέον ορισμένες εξηγήσεις στους μετόχους, που είχαν υποστηρίξει με τα κεφάλαιά τους αυτές τις εξαγορές και σήμερα πληρώνουν βαρύ οικονομικό τίμημα, βλέποντας την MIG να «γράφει» το πρώτο εξάμηνο ζημιές 1,387 δις. ευρώ (!) και την μετοχή της να «ταλανίζεται» σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα του 1 ευρώ.
Και αυτό, γιατί μια ανάλυση των στοιχείων από τις οικονομικές καταστάσεις δείχνει σαφώς, ότι οι μέτοχοι δεν έχουν να αναμετρηθούν μόνο με τα «βουνά» ζημιών από τις διαγραφές (αδικαιολόγητης) υπεραξίας, αλλά και από την κακή λειτουργική απόδοση των βασικών αποκτημάτων του ομίλου, η οποία σωρεύει όχι ευκαταφρόνητες ζημιές:
n  Όπως φαίνεται στη σημείωση 12 των οικονομικών καταστάσεων, με το γενικό τίτλο «Υπεραξία», στον τομέα τροφίμων και γαλακτοκομικών (Vivartia) έγινε πραγματικό «τσεκούρωμα» λογιστικής αξίας: από 1,159 δις. ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2010, η λογιστική αξία μειώθηκε στα 322 εκατ. ευρώ!
n  Αντίστοιχα, η λογιστική αξία του άλλου σημαντικού τομέα (μεταφορές – Attica Group) συρρικνώθηκε από 175,5 σε 39,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, η συνολική λογιστική αξία των πέντε τομέων δραστηριοποίησης του ομίλου μειώθηκε περίπου στο 1/3 του ποσού που καταγραφόταν στις αρχές του έτους: από 1,485 δις. ευρώ, σε 512 εκατ. ευρώ!
n   Ασφαλώς, αν ο κ. Βγενόπουλος ήταν λιγότερο γενναιόδωρος με τα χρήματα των μετόχων του, όταν προχωρούσε σε μεγάλες εξαγορές, σήμερα δεν θα καταγράφονταν τέτοιες απογοητευτικές διαγραφές. Η δικαιολογία που διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ομίλου, όπου «η αναπροσαρμογή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού (impairment test)» αποδίδεται γενικώς «στην κακή κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας» δεν ηχεί πειστικά: τα τιμήματα που είχε καταβάλει η MIG για την επέκτασή της θα δικαιολογούνταν μόνο αν η Ελλάδα έμπαινε ξαφνικά σε ένα… χρυσό αιώνα ανάπτυξης!
n  Όμως, το πρόβλημα στις οικονομικές καταστάσεις της MIG δεν τελειώνει εδώ: οι λειτουργικές ζημιές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά τους φόρους ξεπερνούν τα 103 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, ενώ συνολικά οι ζημιές, αν υπολογισθούν και οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες φθάνουν τα 226 εκατ. ευρώ. Αν αυτές είναι οι λειτουργικές αποδόσεις του «μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας», έστω και σε συνθήκες κρίσης, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την (κακή) συνέχεια, καθώς η Ελλάδα έχει μπροστά της τουλάχιστον άλλα 6 τρίμηνα ύφεσης.
n  Η διοίκηση της MIG επιμένει και στη χθεσινή ανακοίνωσή της, ότι οι ζημιές από την Ολυμπιακή είναι σε μεγάλο βαθμό (80,3 εκατ. ευρώ) ανακτήσιμες, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Aegean. Πουθενά δεν εξηγεί, όμως, στους απορημένους μετόχους της MIG πώς ακριβώς προεξοφλείται η ολοκλήρωση αυτής της συγχώνευσης, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει διεξοδική έρευνα για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του «γάμου» στη λειτουργία του ανταγωνισμού και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει τέτοιες συγκεντρώσεις στον κλάδο (βλ. περίπτωση Ιρλανδίας).
Το δε επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιεί η διοίκηση της MIG, περί υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, που δήθεν θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν ευκαιρίες μέσα στην κρίση, ελάχιστα πειστικό ακούγεται σε όσους έχουν υπόψη το διαχειριστικό track record της διοίκησης της MIG από τις καλές εποχές μέχρι σήμερα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε ληστείες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα

Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ..τα κατάφερε και ανέστησε τον πεθαμένο !!!! Μεγάλο προβάδισμα Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις!