Νέα βάρη στα ακίνητα ...
Νέα βάρη έρχονται στα ακίνητα. Ο... σεισμός από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει... τσουνάμι εννέα πρόσθετων επιβαρύνσεων οι οποίες θα επιφέρουν άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων.Εντός του Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσουν για το τελικό ύψος της... αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσει τουλάχιστον στο 30% κατά μέσο όρο.
Νέα βάρη στα ακίνητα
Η αύξηση αυτή θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου. Ομως, η άνοδος των αντικειμενικών θα επιφέρει την αυτόματη αύξηση εννέα φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, καθώς υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις αφορούν:
* Τον ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται στις νεόδμητες οικοδομές.
* Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ).
* Τον φόρο μεταβίβασης.
* Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
* Τον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
* Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
* Το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
* Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου.
* Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.
Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των υπόλοιπων φόρων και τελών, τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ.
Και αυτή θα είναι μόνο η πρώτη... δόση καθώς το 2012 θα έλθει και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών -μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο- με στόχο την είσπραξη επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Μπορεί οι αντικειμενικές να παραμένουν σταθερές από το 2007, αλλά η αύξησή τους στην παρούσα φάση και το ντόμινο επιβαρύνσεων θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε έντονα πτωτική πορεία την τελευταία διετία.
Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές στις «ακριβές» περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις «φθηνές» περιοχές.
Σημαντικές αποκλίσεις
Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση.
Μετά τις αυξήσεις σε δύο... δόσεις (το 2011 και το 2012) με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.
ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΕΟΔΜΗΤΑ - ΝΕΟΣ ΦΑΠ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ
Το «τσουνάμι» επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία
Ντόμινο αυξήσεων αναμένεται να προκαλέσει σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Πιο αναλυτικά θα επιβαρύνει:
1. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πώλησης νεόκτιστου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία, η τελική τιμή πώλησης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου.
2. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% στη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεων οικοπέδων εφόσον ξεπερνά το όριο των 400.000 ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία είναι σήμερα χαμηλότερη των 400.000 ευρώ και συνεπώς απαλλάσσονται από τον φόρο ενδέχεται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών να κληθούν να πληρώσουν.
3. Τον φόρο μεταβίβασης. Υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το τίμημα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από τις 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα έχουμε επιβαρύνσεις και για την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής.
4. Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Και εδώ υπάρχουν αφορολόγητα όρια κατά περίπτωση και στη συνέχεια οι πράξεις φορολογούνται με συντελεστές από 1% έως και 20%, ανάλογα και με τον βαθμό συγγένειας.
5. Τον φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι κατά τι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ, αναμένεται να επιβαρυνθούν με «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» αυξημένες κατά 40% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η νέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ., η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεγαλύτερη από το όριο των 2.800 ευρώ.
6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.
7. Την κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με συνολικό συντελεστή 1,5%-2% περίπου επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
8. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.
9. Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου