Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ

 Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ


Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. (3/4 της μονάδας του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους και την ενεργοποίηση του μηχανισμού των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων από τα διόδια ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει πως «προχωράμε σε εξειδίκευση των πολιτικών μας, χωρίς να προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις μισθών στο Δημόσιο Τομέα ή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ».
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα ............υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής. Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει κλείσει το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.
Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον «καθαρισμό» τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης- πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

«Ίσως υπάρξει φως έως το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν σκέψεις για εφαρμογή εργαλείων για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, ο υπουργός είπε ότι έχει τακτές επαφές με τη D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για «κρατικό πυλώνα», όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ). Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα οδεύσουν για μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος «ελάφρυνσης» του χρέους (π.χ. αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, κ.λπ.).

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ