Όταν η CIA συνεργάζονταν με τον Καντάφι

Όταν η CIA συνεργάζονταν με τον Καντάφ
ι

 

Μπορεί οι αμερικανοί να πρωτοστατούν στην επίθεση των συμμάχων για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες τους τον είχαν ως... συνεργάτη – και μάλιστα έναν από τους πιο σημαντικούς στην ευρύτερη περιοχή μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποκαλύπτουν οι...
 «New York Times», διευκρινίζοντας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η CIA είχε αναπτύξει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι στην προσπάθειά της να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι............ υποστηρίζουν ότι οι στενές σχέσεις της CIA με τη Λιβύη απέφεραν σημαντικά οφέλη, όπως η από κοινού εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων στη χώρα. Οπως όμως επισημαίνει ο πρώην τσάρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Ντένις Σ. Μπλερ, ενώ οι Λίβυοι και Αιγύπτιοι πράκτορες συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα, κατέστειλαν αγρίως τους αντικαθεστωτικούς στις χώρες τους: «Οι σχέσεις των Αμερικανών με τους Λίβυους πράκτορες όχι μόνο εμπόδιζαν την κατανόηση, από αμερικανικής πλευράς, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και είχαν συχνά ως συνέπεια να ταυτιστούν οι ΗΠΑ με τα όργανα της καταστολής».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που ήρθε στην κατοχή της ιστοσελίδας Wikileaks χαρακτήριζε την κυβέρνηση του Καντάφι «ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης, «εξαιρετικές». Με άλλα λόγια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν τελικά να συνεργαστούν και να συμμαχήσουν με τις λυβικές, αν και πράκτορες των τελευταίων κατηγορήθηκαν ότι ευθύνονται για την ανατίναξη του αεροσκάφους της PanAm πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, στο οποίο μεταξύ άλλων σκοτώθηκε και ο «υποσταθμάρχης» της CIA στη Βηρυτό.
Και απομένει να απαντηθεί το δύσκολο ερώτημα πόσο μπορεί αυτό το ύποπτο και σκοτεινό παρελθόν συνεργασιών να βλάψει τις σχέσεις της Αμερικής με τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις που προωθούνται στις χώρες της περιοχής, ενόψει μιας μελλοντικής συνεργασίας τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ