Οι απότομες δίαιτες... παχαίνουν

Οι απότομες δίαιτες... παχαίνουν

 

1 Δεκ 2010
Αν αποφασίσατε να κάνετε μια δίαιτα που υπόσχεται ότι θα οδηγήσει σε γρήγορα και αισθητά αποτελέσματα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Οι απότομες δίαιτες προκαλούν μεταβολές στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες με αποτέλεσμα μετά τη δίαιτα να παρατηρείται μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού σε περιόδους άγχους και απότομη αύξηση του βάρους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον νευροεπιστήμονα Τρέισι Μπέιλ πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια εφαρμόζοντας μια δίαιτα περιορισμού των καθημερινών θερμίδων κατά 25% και τα ποντίκια έχασαν το 10% – 15% του αρχικού βάρους τους σε τρεις εβδομάδες.
Στη συνέχεια αφού μελέτησαν τη συμπεριφορά τους και τα επίπεδα των..........
ορμονών τους σε σχέση με το είδος της δίαιτας που υποβλήθηκαν, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης, εμφάνισαν καταθλιπτική συμπεριφορά και είχαν τροποποιηθεί αρκετά γονίδιά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε απότομες δίαιτες και είχαν στρες, έτρωγαν στη συνέχεια περισσότερες λιπαρές τροφές σε σχέση με τα άλλα πειραματόζωα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες της ζωής μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο γενετικό υλικό (DNA), μια διαδικασία που οι βιολόγοι αποκαλούν επιγενετική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και αφού τα πειραματόζωα είχαν επιστρέψει στην κανονική διατροφή τους και στο προηγούμενο βάρος τους, οι επιγενετικές αλλαγές παρέμειναν στο DNA τους.
"Τα πορίσματά μας δείχνουν ότι η δίαιτα όχι μόνο αυξάνει το στρες, κάνοντας την επιτυχή απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά επίσης μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μελλοντικά άγχη και να αυξήσει έτσι τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό", δήλωσε ο Μπέιλ.


Το στρες αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, που τροφοδοτούν το αίμα με ενέργεια σε μορφή σακχάρου, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να φύγει μακριά από ένα δυνητικό κίνδυνο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, αν το άγχος είναι χρόνιο, η κορτιζόλη αυξάνεται σε χρόνια υψηλά επίπεδα, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης και τελικά του βάρους. Μια απότομη δίαιτα κάνει τα ζώα και τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο στρες της καθημερινής ζωής, καθώς πυροδοτεί στον εγκέφαλο την πιεστική ανάγκη για λήψη τροφής, γυρνώντας έτσι "μπούμερανγκ".


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπείλ, "η δίαιτα είναι δύσκολη γιατί ο εγκέφαλός σου δουλεύει εναντίον σου". Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν στις βιοχημικές οδούς του στρες και θα βοηθάνε όσους κάνουν δίαιτα, να κρατάνε τα κιλά που έχασαν με τόσο κόπο.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Journal of Neuroscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το "Science".
www.enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ