«Επικίνδυνες σχέσεις» Eurobank-ΟΤΕ!


«Επικίνδυνες σχέσεις» Eurobank-ΟΤΕ! 

eurobankΜετά τις ενισχύσεις ρευστότητας και κεφαλαίων από το Δημόσιο, η Eurobank εξασφάλισε από το ευρύτερο Δημόσιο και μια ιδιότυπη… επιδότηση κερδοφορίας: ο ΟΤΕ ανέθεσε στην τράπεζα του Ομίλου Λάτση τη διοργάνωση του κολοσσιαίου Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου που έλαβε πρόσφατα ο Οργανισμός. Λεπτομέρεια: στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ έχει τοποθετηθεί με υπόδειξη της κυβέρνησης από το περασμένο καλοκαίρι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης!
Το κοινοπρακτικό δάνειο του ΟΤΕ, ύψους 900 εκατ. ευρώ, που ουσιαστικά έχει την εγγύηση της Deutsche Telecom, γι’ αυτό και πουλήθηκε στους επενδυτές σαν… ζεστό ψωμί, ήταν το μεγαλύτερο Ανακυκλούμενο Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο που αντλήθηκε ποτέ για ελληνική εταιρία, όπως ανακοίνωσε υπερήφανα η Eurobank πριν από λίγες ημέρες.
Πράγματι, όπως σημειώνουν στελέχη ανταγωνιστικών τραπεζών, πρόκειται για μια συναλλαγή-φιλέτο, που όλες οι ελληνικές μεγάλες τράπεζες και οι περισσότεροι ξένοι οίκοι θα ήθελαν να έχουν διοργανώσει, λαμβάνοντας τις παχυλές προμήθειες του βασικού οργανωτή της έκδοσης. Άλλωστε, με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά, είναι μάλλον απίθανο να οργανωθεί φέτος άλλο ομολογιακό δάνειο που να συναγωνίζεται σε ύψος το κοινοπρακτικό του ΟΤΕ.
Όμως, με μια κίνηση που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο τραπεζικό παρασκήνιο, ο ΟΤΕ επέλεξε να παραδώσει αυτό το «φιλέτο» της επενδυτικής τραπεζικής στο μοναδικό εν Ελλάδι τραπεζικό όμιλο που διευθύνεται από πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ως εκπρόσωπος μάλιστα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, όχι μόνο τοποθετήθηκε από πέρσι το καλοκαίρι στη διοίκηση του ΟΤΕ, με πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά για αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα το όνομα του «έπαιζε» στα σενάρια διαδοχής του κ. Π. Βουρλούμη.
Η διπλή ιδιότητα του κ. Καραμούζη και η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, που πάντα ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις χρηματοοικονομικών συναλλαγών, δημιουργούν την εντύπωση στην αγορά, ότι αμέσως μόλις τοποθετήθηκε στο δ.σ. του ΟΤΕ ο κ. Καραμούζης διαμορφώθηκε και μια «ιδιαίτερη» σχέση της Eurobank με τον Οργανισμό, από την οποία αναδύεται έντονη οσμή σύγκρουσης συμφέροντος, όχι βεβαίως τυπικά (αφού δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να την απαγορεύει), αλλά επί της ουσίας.
Το περίεργο είναι, ότι ο ΟΤΕ αξιοποίησε για τη διοργάνωση του ομολογιακού δανείου μια… dream team τραπεζών, ελληνικών και ξένων, οι περισσότερες των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής του σχήματος.
Για παράδειγμα, το βιβλίο προσφορών διαχειρίσθηκαν οι ALPHA BANK, HSBC ΒΑΝΚ, TT HELLENIC POSTBANK, BARCLAYS BANK, EMPORIKI BANK OF GREECE, INTESA SANPAOLO, MORGAN STANLEY, ενώ στην ομάδα των επικεφαλής διοργανωτών του δανείου μετείχαν οι NATIONAL BANK OF GREECE, BANK OF AMERICA MERRILL LYNCH, BANK OF CYPRUS, BNP PARIBAS, CITIBANK INTERNATIONAL PLC και DEUTSCHE BANK LUXEMBOURG. Περιέργως, καμιά από αυτές τις κορυφαίες τράπεζες δεν κρίθηκε κατάλληλη για τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο, εκτός από την Eurobank, που τυχαίνει να διευθύνει ο κ. Καραμούζης…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ