Το 45αρι της διαφθοράς-ιδού που πήγαν τα λεφτά ρε ξευτίλες



 



Τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που φέρεται να έχουν τελεστεί σε βάρος του Δημοσίου και συνθέτουν έναν ποινικό χάρτη διαφθοράς στον οποίο εικονίζεται ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του ίδιου του Δημοσίου, περιλαμβάνονται σε 45 δικογραφίες που βρίσκονται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για τις 45 μεγαλύτερες εκκρεμείς υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, με «έδρα» την Αθήνα, τις οποίες έχουν αναλάβει να διερευνήσουν οι έξι εισαγγελείς του νεοσύστατου Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Ελένης Ράικου. Πολλές από τις δικογραφίες έχουν σχηματιστεί τους τελευταίους μήνες, με αφορμή κυρίως αποκαλύψεις του Τύπου, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η διερεύνηση και άλλων οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια. Οι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις που διερευνώνται, σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να έχουν τελεστεί σε βάθος δεκαετίας ή και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!
Το παζλ των οικονομικών εγκλημάτων, που έχουν επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία στο Δημόσιο, περιλαμβάνει:
* Δεκατέσσερις δικογραφίες με επισφαλείς συμβάσεις σε π...............
ρομήθειες του Δημοσίου.
*Τρεις δικογραφίες που έχουν σχέση με ζημία του ΟΠΑΠ.
*Τρεις δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται ιδιώτες.
* Τέσσερις δικογραφίες μεγάλης φοροδιαφυγής (σ.σ. εκκρεμούν και τα εικονικά τιμολόγια του «Αλτερ»).
* Τέσσερις δικογραφίες για συμβάσεις σε προμήθειες του στρατού.
*Δύο δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται εκκλησιαστικά ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
*Πέντε δικογραφίες με «ρεμούλες» σε προμήθειες νοσοκομείων και ΕΚΑΒ.
*Δύο δικογραφίες για επιζήμιες αναθέσεις στην κατασκευή αιολικών πάρκων.
* Τρεις δικογραφίες για παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο.
* Μία δικογραφία για «έργα και ημέρες» στην ΕΡΤ.
* Δύο δικογραφίες για κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων.
* Μία δικογραφία στην οποία εμπλέκεται Πολεοδομία.
* Μία δικογραφία που αφορά λαθρεμπορία καυσίμων.
Στο ίδιο τμήμα πάντως συρρέουν καθημερινά και δεκάδες άλλες δικογραφίες που αφορούν φοροδιαφυγή, λαθρεμπορίες, οικονομικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου, με ιδιώτες δράστες.
Και όλον αυτόν τον όγκο οφείλουν να φέρουν εις πέρας έξι εισαγγελείς ώστε οι υποθέσεις να προχωρήσουν σε χρόνους... μη παραγραφής!
Ας δούμε όμως τι αφορούν -συνοπτικά- οι σημαντικότερες από τις 45 μεγάλες δικογραφίες:
* «ΝΥΣΤΕΡΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Οι δικογραφίες που αφορούν τη δημόσια υγεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία, παράνομες συνταγογραφήσεις, καθώς και υπερτιμολογημένες συμβάσεις για προμήθειες υλικών.
**ΙΝΤΡΑΛΟΤ-ΟΠΑΠ Αφορά την απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιήθηκε το 2007, αφού προηγήθηκε ακύρωση του διαγωνισμού.
* ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ ΜΕ ΚΕΡΑΙΕΣ Πρόκειται για τη νέα «μίνι Siemens». Εχει σχέση με τη σύμβαση μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΜΑΝ ΕΛΒΟ για προμήθεια ενενήντα τρόλεϊ. Ερευνάται δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων.
* ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Ερευνάται σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Αμυνας και HDW - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων. Ερευνώνται πληρωμές της γερμανικής Ferrostaal, που εξαγόρασε τα Ναυπηγεία από την HDW, προς κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους.
* SIEMENS-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ Ερευνάται η εικονικότητα των συμβάσεων αυτών καθώς υπάρχει υποψία ότι με αυτές τις συμβάσεις της Siemens Ελλάδος με αρμενικές εταιρείες εξασφαλίστηκαν μαύρα χρήματα δωροδοκιών, μετά το φθινόπωρο του 2006, που είχαν αποκαλυφθεί τα μαύρα ταμεία της Siemens. Οι εταιρείες με τις οποίες η Siemens έκανε συμβάσεις ουδέποτε προσέφεραν έργο στην Αρμεντελ την οποία τότε ήλεγχε κατά 90% ο ΟΤΕ.
* ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ Δύο δικογραφίες που έχουν συνενωθεί, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για «κοινούς παρονομαστές», αφορούν κύκλωμα που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες και έκνομες δραστηριότητες μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου.
* ΟΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Η μία δικογραφία που σχηματίστηκε μετά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αφορά παράνομες ενέργειες στην εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε., που διαδέχτηκε την Αγροτουριστική. Συγκεκριμένα, προσλήψεις προσωπικού χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού και πρόσκλησης ενδιαφέροντος, και άλλες παρατυπίες.
Η δεύτερη συνδέεται με 39 προσλήψεις που έγιναν την προεκλογική περίοδο, το 2009.
Η τρίτη δικογραφία, αφορά 25 προσλήψεις στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, που σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών φαίνεται να υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.
* ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ DAIMLER
Η δικογραφία σχηματίστηκε, ύστερα από δημοσιεύματα σχετικά με δωροδοκίες των γερμανικών εταιρειών Daimler AG και Ferrostaal και την εμπλοκή σ' αυτές Ελλήνων αξιωματούχων.
Η μία έρευνα έχει να κάνει με πιθανές δωροδοκίες για συμβάσεις που έχουν σχέση με την προμήθεια τζιπ για τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1997-2008.
Η δεύτερη -όπως γράφουμε παραπάνω- αφορά το σκάνδαλο με τα υποβρύχια.
* Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΛΗ
Διερευνώνται οι ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, εφοριακών ή άλλων προσώπων για τη 17χρονη φορολογική ασυλία που έχαιρε ο τραγουδιστής, Τόλης Βοσκόπουλος, με αποτέλεσμα το χρέος του να ανέλθει -με τις προσαυξήσεις- στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
**Η ΑΓΡΟΓΗ
Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από καταγγελίες για όργιο προεκλογικών προσλήψεων (το 2009) στην κρατική επιχείρηση «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.». Διερευνώνται ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων.
* Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στο στόχαστρο είναι επτά «αμαρτωλά» ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικής του ΟΣΕ, και ιδιωτικών εταιρειών για την εκμετάλλευση βιομηχανικών χώρων στο Θριάσιο Πεδίο. Από τη δικογραφία, αποκαλύπτεται όργιο κακοδιαχείρισης και οργανωτικού χάους που συνθέτουν ένα παζλ κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και κερδοσκοπίας σε βάρος της περιουσίας του ΟΣΕ.
Τη διασπάθιση της περιουσίας του ΟΣΕ αφορούν και άλλες εκκρεμείς δικογραφίες. Η μία έχει σχέση με υπερτιμημένες συμβάσεις για αγορά βαγονιών μέσω Siemens, η άλλη με εκμίσθωση ακινήτων του ΟΣΕ και η τελευταία με υπέρογκες αμοιβές μηχανοδηγών.
* ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από παραγγελία της κ. Ράικου προς το ΣΔΟΕ, για διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων λαθρεμπορίας καυσίμων.
**Η ΑΣΠΙΣ
Αφορά σκέλος του μεγάλου σκανδάλου της «Aspis Capital», συμφερόντων του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, και δη στην εξαπάτηση 63 επενδυτών, οι οποίοι έχουν προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια, διεκδικώντας για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους να παραμείνουν δεσμευμένα ακίνητα της εταιρείας και του προέδρου του ομίλου Παύλου Ψωμιάδη, μέχρι του ποσού των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
**ΤΟ ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Εκκρεμής είναι και η δικογραφία με τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, σε βάρος του διευθυντή της Τραπέζης της Ελλάδος για καθυστέρηση στην εκκαθάριση ομολόγων του Δημοσίου.
**ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ
Εκκρεμείς είναι ακόμη δικογραφίες για αγορά αρμάτων μάχης από τη γερμανική Βέγκμαν και για συμβάσεις τους ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια Λέοπαρντ.
* Τέλος σημαντικές κρίνονται και οι δικογραφίες που έχουν σχέση με:
-Διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων, προμήθεια μετρητών από τη ΔΕΗ, «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού Ταμείου Λιμενικών, σκάνδαλο διαφθοράς στην Πολεοδομία Μαρκόπουλου, διερεύνηση ατασθαλιών σε ιδρύματα σχετικά με κληροδοτήματα, αλλά και στην αναζήτηση εκατομμυρίων από την εκμίσθωση ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου στη... Βενετία!
Το σπίτι του Ακη
Διερευνάται η τυχόν διάπραξη φορολογικών παραβάσεων ή και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, σχετικά με την αγορά της οικίας του ζεύγους Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου από την Torcaso, εταιρεία η οποία εμπλέκεται στα σκάνδαλα Βατοπεδίου και Siemens και ερευνάται ο τροφοδότης λογαριασμός της.
Τα δάνεια στο Βατοπέδιο
Διερευνάται η τυχόν διάπραξη αδικημάτων, όπως του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας Μαrfin προς τη Μονή Βατοπεδίου.
Οι καφέδες στην ΕΡΤ!
Ενα σκέλος του σκανδάλου της ΕΡΤ (μεγάλο τμήμα είναι ήδη στην ανάκριση) παραμένει στην Εισαγγελία και αφορά υπέρογκες αμοιβές και έξοδα ακόμα και για... καφέδες που κόστισαν στους Ελληνες πολίτες χιλιάδες ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ