NDM-1: Παγκόσμια απειλή από νέο super μικρόβιο.

NDM-1: Παγκόσμια απειλή από νέο super μικρόβιο

 
NDM-1Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, μια νεα κατηγορία πολυανθεκτικών βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά φέρουν ένα νέο γονίδιο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά το οποίο μπορεί μάλιστα να μεταπηδά από ένα είδος μικροβίου σε άλλα είδη και να τα καθιστά έτσι απρόσβλητα στα αντιβιοτικά.
Η Κίνα επιβεβαίωσε τα τρία πρώτα κρούσματα του σούπερ μικροβίου NDM-1 ανθεκτικού στα αντιβιοτικά σε δύο βρέφη και έναν ηλικιωμένο άντρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Και τα δύο βρέφη παρουσίασαν συμπτώματα διάρροιας και ........μόλυνσης του αναπνευστικού, αλλά τώρα πάνε καλά και έχουν βγει από το νοσοκομείο. Το τρίτο κρούσμα NDM-1 επιβεβαιώθηκε σε 83χρονο άντρα που πέθανε τον Ιούνιο από καρκίνο των πνευμόνων στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν.
Ο Νι Ντασίν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών ζήτησε από τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, τονίζοντας πως “η πιθανότητα να εξαπλωθεί η μόλυνση εκτός νοσοκομείων είναι πολύ μικρή”.
Ο ίδιος βέβαια επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα που δεν έχουν εντοπιστεί εξαιτίας της “περιορισμένης δυνατότητας ελέγχου και της σχετικά μικρής ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης”.
Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase-1) εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά κρούσματα έχουν αναφερθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Ταϊβάν αυτόν το μήνα.
Κανένα από τα τρία θύματα του NDM-1 στην Κίνα δεν επισκέφτηκαν περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το μικρόβιο, δήλωσε από την πλευρά του ο Σου Ζιανγκούο, επίσης αξιωματούχος του Κέντρου. “Δεν γνωρίζουμε αν το σούπερ μικρόβιο προήλθε από το εξωτερικό”, είπε ο ίδιος.
Το NDM-1 μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής, της προετοιμασίας φαγητού και ειδικά μέσω των νοσοκομειακών διαδικασιών. Μπορεί να μεταφέρεται από βακτήριο σε βακτήριο μέσω κυκλικών μορίων DNA που ονομάζονται πλασμίδια. Τα βακτήρια που μπορούν να αποκτήσουν το NDM-1 μέσω των πλασμιδίων αυτών είναι τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, συχνή αιτία πολυανθεκτικών λοιμώξεων.
Μέχρι στιγμής το γονίδιο έχει εντοπιστεί σε βακτήρια Klebsiella pneumoniae (προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες) και κυρίως σε βακτήρια Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο που εμφανίζεται σε πολλές ουρολοιμώξεις).
Τα μικρόβια που φέρουν το NDM δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και με τις καρβαπενέμες, μια κλάση αντιβιοτικών που θεωρείται το ύστατο οπλοστάσιο κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι το NDM-1 μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ