Η Κίνα που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς...

Η Κίνα που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς...
 
 
Επιγραμματικά…

• Η Σαγκάη, το μεγάλο λιμάνι της Κίνας και το τεράστιο χρηματοπιστωτικό κέντρο του «Μεσαίου Βασιλείου», μοιάζει εκ πρώτης όψεως σαν κάτι μεταξύ Μανχάταν Νέας Υόρκης και Λονδίνο, και με φόντο από τον Μισισιπή στο ύψος της Νέας Ορλεάνης. Τα βράδια η έντονα φωταγωγημένη μεγαλούπολη έχει λάμψη αλά Λας Βέγκας, καθώς αμέτρητοι ουρανοξύστες ανταγωνίζονται για το ποιο κτίριο θα έχει τα πιο εντυπωσιακά φωτορυθμικά εφέ. Μέχρι και τα ποταμόπλοια – αντίγραφα από την εποχή του Μαρκ Τουέϊν και των παραδοσιακών κινεζικών πλοίων «τσουάν» -- που διασχίζουν τον ποταμό Χουάνγκ-Που φέρουν χιλιάδες πολύχρωμες λάμπες.
• Το εξίσου αχανές Πεκίνο εμφανίζεται, τουλάχιστον.... στον άπειρο επισκέπτη, ως το συντηρητικό «αντίπαλο δέος» της άλλοτε «αμαρτωλής» Σαγκάης• σοβαρότερη όψη, έντονη κίνηση ΙΧ στους δρόμους, πάμπολλα κυβερνητικά και κρατικά κτίρια – τα περισσότερα νέας κατασκευής και αστραφτερά – και λιγότερο κοσμοπολίτικο, πιο «καθεστωτικό» αέρα.
• Ένας ξένος που δεν μιλάει κινέζικα απαραιτήτως χρειάζεται καλό μεταφραστή, για να μην πω μεταφραστή / συνοδό. Οι συνεννοήσεις με τα χέρια, νεύματα και η «κοινή γλώσσα» της … καρδιάς ας τα χρησιμοποιούν οι έλληνες ταξιδιώτες και επιχειρηματίες για συναντήσεις στην Ιταλία και Τουρκία• στην Κίνα απαιτείται ακρίβεια στην συνεννόηση «εις την κινεζικήν»
• Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά επιμένω –- ως γνήσιο τέκνο της ομογένειας -- ότι τα καλύτερα δείγματα ελλήνων και ελληνίδων δραστηριοποιούνται εκτός ελλαδικού χώρου. Η προσωπική αυτή θεωρία μου επιβεβαιώθηκε στην μακρινή Κίνα με την γνωριμία των εκεί ανθρώπων που στελεχώνουν την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και το ελληνικό προξενείο στην Σαγκάη. Το δε προξενείο, μάλιστα, ιδρύθηκε εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου.
• Αν το Πεκίνο εκφράζει την διαχρονική ισχύ της κραταιάς Κίνας, και η Σαγκάη τον πλούτο και την «ανοιχτή πύλη» προς το υπόλοιπο κόσμο, τότε το ακριτικό Νανίνγκ – δύο περίπου ώρες από τα σύνορα με το Βιετνάμ – μάλλον εκφράζει την «πράσινη» διάσταση της αστικής ανάπτυξης στην χώρα. Καταπράσινη πόλη, κομψή και με ουρανοξύστες στο κέντρο, το ημι-τροπικό Νανίνγκ – η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκξί -- διασχίζεται από ποτάμια και φιλοξενεί έναν τεράστιο βοτανικό κήπο. Σε ερωτήσεις των ελλήνων δημοσιογράφων για την οικονομία της επαρχίας, μια από τις πέντε αυτόνομες περιοχές της Κίνας στο μέγεθος της Ρουμανίας, η επικεφαλής του μεγαλύτερου τηλεοπτικού ομίλου στην περιοχή σημείωσε ότι η επαρχία Γκουανγκξί έχει μόνο ελαφριά βιομηχανία. Ώρες αργότερα σε μια σύντομη επίσκεψη στους χώρους της 7ης έκθεσης Κίνα-ΑΣΕΑΝ (CAEXPO) που φιλοξενήθηκε στο Νανίνγκ, παρατήρησα ότι καινούργιες μπουλντόζες και τεράστια χωματουργικά μηχανήματα ήταν παρκαρισμένα στην είσοδο. Ο τοπικός αντιπρόσωπος της Παν-Κινεζικής Ένωσης Δημοσιογράφων μας ενημέρωσε, χωρίς ίχνος τοπικιστικής περηφάνιας, ότι τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στην επαρχία. «Μα, η κυρία (του τηλεοπτικού ομίλου) μόλις μας είπε ότι η επαρχία δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία», παρατήρησα. «Ναι, αλλά εννοούσε ότι δεν διαθέτουμε ναυπηγεία και χαλυβουργεία, αυτό εννοούμε εδώ ως βαριά βιομηχανία» ήρθε η απάντηση.
• Περί στερεοτύπων του στύλ «η Κίνα θα είναι (ή είναι ήδη) η υπερδύναμη του 21ου αιώνα» κτλ., επιτρέψτε μου μια επισήμανση: Οι ίδιοι οι κινέζοι συνομιλητές μας, άνθρωποι μεταξύ της ελίτ των εκδοτικών συγκροτημάτων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι διακεκριμένα μέλη του ενός και μόνου (κομμουνιστικού) κόμματος της χώρας τόνιζαν ότι απαραιτήτως πρέπει να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των (εκατοντάδων) εκατομμύριων φτωχών και των πλουσίων• μεταξύ των ανεπτυγμένων παράλιων και της υποανάπτυκτης ενδοχώρας• μεταξύ των πόλεων και της επαρχίας και μεταξύ των αγροτών και εργατών των επαρχιών και της όλο και πιο ευημερούσας μεσαίας τάξης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ