Οι άνθρωποι τελειοποίησαν τα λίθινα εργαλεία πολύ νωρίτερα


Οι άνθρωποι τελειοποίησαν τα λίθινα εργαλεία πολύ νωρίτερα
 
Οι προϊστορικοί άνθρωποι των σπηλαίων είχαν καταφέρει να κατασκευάζουν μυτερά λίθινα εργαλεία (μαχαίρια και αιχμές δοράτων) όχι με απλό… κοπάνημα, αλλά με μια πολύ πιο εξεζητημένη τεχνική σταδιακής κατεργασίας, πριν από τουλάχιστον 75.000 χρόνια, δηλαδή 50.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη αμερικανών, γάλλων και νορβηγών ερευνητών. Οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν μια τεχνική «ξεφλουδίσματος» της πέτρας, που τους επέτρεπε να δίνουν το λεπτό και μυτερό σχήμα που ήθελαν στα όπλα τους, ώστε να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά για την τροφή τους, σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον Βενσάν Μουρ του πανεπιστημίου της Τουλούζης και την Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το,,,,, πρακτορείο Ρόιτερ.

Τα νέα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Μπλόμπος της Ν.Αφρικής και παραπέμπουν στην Μεσολιθική Εποχή, δείχνουν ότι οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ζέσταιναν πρώτα την πρώτη ύλη τους πριν την επεξεργαστούν. Η κατεργασία ξεκινούσε με το χτύπημα του μελλοντικού εργαλείου με άλλες σκληρές πέτρες και συνεχιζόταν με την πιο λεπτεπίλεπτη επεξεργασία του από μαλακότερα υλικά, όπως ξύλα ή οστά, ώστε σιγά-σιγά να λειανθούν και να γίνουν μυτερές οι άκρες της πέτρας-εργαλείου.

«Η τεχνική αυτή απαιτούσε δυνατά χέρια και επέτρεπε στους κατασκευαστές των εργαλείων να ασκούν υψηλό βαθμό ελέγχου στο τελικό σχήμα και στην λεπτότητα του εργαλείου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την πρόσκρουση», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας. Πριν τη νέα ανακάλυψη, τα πιο πρώιμα δείγματα αυτής της προηγμένης τεχνικής «ξεφλουδίσματος» της πέτρας είχαν ανακαλυφθεί στη Γαλλία και την Ισπανία και χρονολογούνταν πριν από περίπου 20.000 χρόνια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η τεχνική τελειοποίησης των εργαλείων ανακαλύφθηκε στην Αφρική και μετά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η ανακάλυψη απέφερε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις διαδοχικές ομάδες των homo sapiens που μετανάστευσαν από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/330/6004/659 Παύλος Δρακόπουλος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ