Αστοχία'' 8% στην κολονοσκόπηση..Μεγαλώσαμε και μας νοιάζει

Αστοχία'' 8% στην κολονοσκόπηση

7 Οκτ 2010

Παρά το γεγονός ότι η κολονοσκόπηση, θεωρείται μέχρι τώρα η ακριβέστερη μέθοδος διαγνώσεων, για τυχόν παθήσεις στο έντερο, μια νέα καναδική έρευνα καταδεικνύει ότι υπάρχει ένα ποσοστό περιπτώσεων, της τάξεως του 7% έως 8%, στο οποίο η διάγνωση είναι ανακριβής.
Οι καναδοί επιστήμονες, με αυτή τη μελέτη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ συμβουλεύουν γιατρούς και ασθενείς, ώστε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της διαγνωστικής μεθόδου.
Η μελέτη, υπό τον δρα Χάρμιντερ Σινγκ του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, εξέτασε τις περιπτώσεις περίπου 5.000 ατόμων ηλικίας 50 - 80 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ του 2002 και του 2008.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 8% των ασθενών, είχαν κάνει στο παρελθόν κολονοσκόπηση, η οποία όμως δεν είχε εντοπίσει τον καρκίνο.
Οι γυναίκες, σύμφωνα με την μελέτη, εμφανίζουν κατά το ένα τρίτο περίπου, μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες, να έχουν μια λανθασμένη διάγνωση.
Από την άλλη όμως, οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι είναι πιο πιθανό να μην εντοπίσουν το καρκίνωμα, 60% φορές πιο συχνά σε σχέση με τους γαστρεντερολόγους.
Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τις διαγνωστικές αδυναμίες της κολονοσκόπησης.
Οι όγκοι μπορεί απλώς να μην έγιναν αντιληπτοί ή μπορεί να μην αφαιρέθηκαν πλήρως ή τέλος, μπορεί ο όγκος να μην υπήρχε τη στιγμή της κολονοσκόπησης, αλλά να μεγάλωσε με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό μετά την εξέταση.
Στη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μια μικροσκοπική εύκαμπτη κάμερα εισάγεται μέσω του πρωκτού στο έντερο, σε αναζήτηση εξογκωμάτων όπως οι πολύποδες και άλλα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή εμφάνιση όγκων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια της κολονοσκόπησης, για παράδειγμα μέσω καλύτερης εκπαίδευσης όσων την πραγματοποιούν, ενώ από την πλευρά τους όσοι προετοιμάζονται για την εξέταση, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες για τον πλήρη καθαρισμό του εντέρου τους.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ