Γυαλιά οράσεως ενισχυμένης πραγματικότητας

Γυαλιά οράσεως ενισχυμένης πραγματικότητας

 

 

Πρωτοποριακά γυαλιά οράσεως ενισχυμένης πραγματικότητας (Αugmented Reality) δημιούργησαν οι εταιρίες Olympus και NTT Docomo. Σε συνδυασμό με ένα κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχει εγκατασταθεί λογισμικό ενισχυμένης πραγματικότητας, ενός μίνι προτζέκτορα που είναι τοποθετημένος στον σκελετό των γυαλιών και μίας οθόνης στον δεξί φακό, προβάλλονται διάφορες πληροφορίες επάνω στα γυαλιά - κείμενο και εικόνες.
Η εφεύρεση «AR Walker» παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται γυαλιά ενισχυμένης πραγματικότητας, είναι όμως η πρώτη φορά που είναι τόσο ελαφριά και δεν κουράζουν εκείνον που τα φοράει. Συγκεκριμένα, ζυγίζουν μόλις 20 γραμμάρια, ενώ το αμέσως προηγούμενο μοντέλο ζύγιζε 91.

Η «ενισχυμένη» ή κατ' άλλους «επαυξημένη» πραγματικότητα είναι ουσιαστικά η προσθήκη εικονικής πληροφορίας μέσω κατάλληλων συσκευών στο περιβάλλον, το οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος μέσω των αισθητηρίων οργάνων του. Ενώ στις τεχνολογίες ....εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) o χρήστης «εμβυθίζεται» σε συνθετικά περιβάλλοντα χωρίς να έχει αντίληψη του φυσικού κόσμου, στις τεχνολογίες αυξημένης πραγματικότητας (Αugmented Reality) βλέπει τον πραγματικό κόσμο να συντίθεται σχετικά αρμονικά με εικονικά αντικείμενα ή πληροφορίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μία μικρή οθόνη προβολής επάνω στα γυαλιά, επιτρέποντας στον χρήστη να έχει επαφή με το περιβάλλον γύρω του.

Τα γυαλιά είναι συνδεδεμένα με το λογισμικό στο κινητό, με έναν αισθητήρα επιτάχυνσης και έναν αισθητήρα κατεύθυνσης και έτσι το «AR Walker» γνωρίζει περίπου τι βλέπει μπροστά του ο χρήστης και παρέχει πληροφορίες σχετικές με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται – εστιατόρια, μαγαζιά κλπ. Επίσης, στην οθόνη μπορεί να εμφανιστούν οδηγίες για το ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει με βέλη και αν ο χρήστης σηκώσει ψηλά το κεφάλι του αυτόματα εμφανίζεται η πρόγνωση του καιρού.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία κυκλοφορίας του «AR Walker».


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ