Ονόματα-έκπληξη στην απάτη


Ονόματα-έκπληξη στην απάτη

 

 

Πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, δικαστικούς συνέλαβε το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, μπλοκαρίστηκαν λογαριασμοί ύψους 1,5 δισ. ευρώ, 150 εταιρείες-φαντάσματα είχε στήσει το κύκλωμα

Με... «Λερναία Υδρα» μοιάζει το κύκλωμα των παράνομων πλειστηριασμών ακινήτων. Τέσσερις δικαστές, ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός και δύο μεγαλοδικηγόροι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για την εμπλοκή τους στην απάτη-μαμούθ.
Δίπλα στα κορυφαία πρόσωπα από τον χώρο της δικαιοσύνης, «βαριά» πολιτικά ονόματα, δήμαρχοι και υποψήφιοι σε μεγάλους δήμους της χώρας «εμφανίζονται» στην υπόθεση, αφού τα ονόματά τους ανιχνεύονται στα νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές
Οσο ερευνούν τις χιλιάδες σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων της ΕΥΠ, αλλά και των στοιχείων που βρέθηκαν στα διάφορα σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, οι αρχές οδηγούνται σε... νέα «κεφάλια», χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς η εμπλοκή και η σχέση τους με τη «μαφία των πλειστηριασμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», πολλά...
«γνωστά» ονοματεπώνυμα έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες και προκύπτουν από το τεράστιο υλικό που έχει κατασχεθεί. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει ακόμη το τεκμηριωμένο «δέσιμο» των στοιχείων που θα αποδεικνύουν άμεση εμπλοκή τους. «Οι διαστάσεις είναι ακόμη άγνωστες και φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα», λένε εκείνοι που ξέρουν...
Στις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος εμφανίζονται μέλη της σπείρας να αναφέρουν ότι ο άλφα ή ο βήτα επώνυμος μεσολαβεί για υπόθεση του κυκλώματος, «καθαρίζει» για λογαριασμό των μελών της είτε «διευκολύνει» την παράνομη δράση τους.
Ερχονται κλήσεις
Οι αρχές ξέρουν πως υπήρξαν τουλάχιστον 150 «εταιρείες -κούτες», όπως αποκαλούνται, ακριβώς επειδή η... υπόστασή τους περιορίζεται σε μία κούτα με έγγραφα με έδρα στην Κύπρο και σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους». Την ίδια στιγμή έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί αυτών των εταιρειών, που περιλαμβάνουν ποσά-μαμούθ ύψους 1,5 δισ. ευρώ...
Τις επόμενες ημέρες, πέντε πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τον τακτικό ανακριτή. Την υπόθεση έχουν αναλάβει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εφετών Ιωάννη Σακελλάκο, ενώ ενημερώνεται και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
Κάθε χάρτινη κούτα μία εταιρεία-φάντασμα
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η δικαστική έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών Ισ. Ντογιάκος για τη «μαφία των ακινήτων».
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα έχουν μπει οι περίπου 150 «εταιρείες... κούτες», όπως αποκαλούν οι διωκτικές αρχές τις εταιρείες-φαντάσματα, που φέρονται να είχαν συστήσει οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα κι αυτό επειδή θεωρείται ότι κάθε κούτα από τις περίπου 150 χάρτινες, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε εφόδους αστυνομικών στην πολυτελή μονοκατοικία της οδού Βασιλέως Παύλου στο Παλαιό Ψυχικό αποτελούσε και μία εταιρεία-μαϊμού της σπείρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτερη δικαστική πηγή, «κάθε κούτα ήταν μία εταιρεία-φάντασμα».
Κατασχέθηκαν επίσης έντεκα κεντρικές μονάδες υπολογιστών και ένα FAX, τα στοιχεία των οποίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στην αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται καταιγισμός στοιχείων και πληροφοριών για την υπόθεση των ακινήτων στον εισαγγελέα Εφετών, που διερευνά την υπόθεση των ακινήτων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν στοιχεία στη Δικαιοσύνη και άλλες τράπεζες, οι οποίες φέρονται να έχουν πέσει θύματα των μελών της σπείρας. Μέχρι τώρα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας αφορούν μηνύσεις από μία μεγάλη τράπεζα και τις θυγατρικές της, σχετικά με πλειστηριασμούς ακινήτων.
ΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
«Απαλλοτρίωναν» ξένες περιουσίες, ξέπλεναν χρήμα
Η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση πριν από 13 μήνες, δίνοντας στην επιχείρηση την κωδική ονομασία «Ατις». Η αφορμή δόθηκε από τις μηνύσεις τράπεζας και θυγατρικών της που έχαναν τα κατασχεμένα ακίνητα, ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να πετυχαίνουν ευνοϊκή γι' αυτούς έκβαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.
Για την εξάρθρωση της πολυπλόκαμης σπείρας «real estate» ενεργοποιήθηκε για μια ακόμη φορά το... θαυματουργό «βαλιτσάκι της ΕΥΠ», το οποίο αγοράστηκε το 2007 και είχε χρησιμοποιηθεί στις μεγαλύτερες υποθέσεις που απασχόλησαν έκτοτε την Ελληνική Αστυνομία -όπως η υπόθεση Ζωνιανών και η απαγωγή του Π. Παναγόπουλου. Σε συνδυασμό με το ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης και συνδυασμού δεδομένων, οι αρχές σύντομα βρέθηκαν «κοντά» στη μαφία των παράνομων πλειστηριασμών και κατάφεραν να δέσουν -μέχρι στιγμής- την πρώτη... «φουρνιά» των κατηγορουμένων.
Το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια και εμπλέκεται σε υποθέσεις πλειστηριασμών, παράνομες χρησικτησίες του Δημοσίου και ιδιωτικών περιουσιών. Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονταν άλλοτε να έχουν υπογράψει με τους οφειλέτες των τραπεζών μισθωτήρια συμβόλαια μεγάλης διάρκειας και άλλοτε παρουσίαζαν ιδιωτικά συμφωνητικά ότι οι ιδιοκτήτες των επίμαχων ακινήτων χρωστούσαν στους ίδιους μεγάλα χρηματικά ποσά, συνήθως ισόποσα με την απαίτηση της τράπεζας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κατάφερναν να σταματούν τις διαδικασίες του πλειστηριασμού.
Οι καταγγελίες που έφτασαν στη Δικαιοσύνη οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι επιπλέον ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους επιχειρούσαν να διεκδικήσουν μέσω δικαστικής οδού «ορφανά ακίνητα», που επί χρόνια παρέ?εναν στα αζήτητα από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
Με πολλά νομικά και άλλα τεχνάσματα και πλαστά έγγραφα, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να κατοχυρώσουν ακίνητα που ανήκαν σε ιδιώτες, σε τράπεζες και στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος εταιρειών και εταιρειών-φαντα­σμάτων κατάφερναν να «ξεπλένουν» βρώμικο χρήμα.
Από τη στιγμή τις αποκάλυψης την περασμένη εβδομάδα, οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της απάτης-μαμούθ ήταν ραγδαίες. Ηδη, με διάταξη που εξέδωσε την Πέμπτη η Εισαγγελία Εφετών, έκλεισαν τα σύνορα για τέσσερα άτομα -με βασικό τον 53χρονο πολιτικό μηχανικό- που φέρονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρούσα υπόθεση. Ωστόσο, οι τέσσερις φέρονται να έχουν δοσοληψίες με τα δικαστήρια από το παρελθόν.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΩΝ
«Διαβάζουν» 100.000 συνδιαλέξεις
Με πολλή προσοχή μελετάται από τον εισαγγελέα η έκθεση ανάλυσης των απομαγνητοφωνήσεων των διαλόγων της σπείρας, που ξεπερνάει τις 100.000 συνδιαλέξεις.
Πονοκέφαλος για τον εισαγγελέα Εφετών είναι τα ονόματα εν ενεργεία δικαστών και ενός εισαγγελικού λειτουργού που ακούγονται στις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος, καθώς η αναφορά σε ονόματα δικαστών δεν συνιστά από μόνη της στοιχείο ποινικής εμπλοκής τους.
Ανοίγει, ωστόσο, την εισαγγελική έρευνα που θα πρέπει να κινηθεί σε δύσβατα μονοπάτια, καθώς θα πρέπει να διενεργηθεί ενδελεχής έρευνα σε παλιές δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από αυτές ευνοήθηκαν τα μέλη κυκλώματος.
Παράλληλα, ερευνάται η εμπλοκή ενός υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, τριών αστυνομικών και ενός υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται ότι είχαν ρόλο-«κλειδί» στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για εμπλοκή τραπεζικών υπαλλήλων.
Στοιχεία αναμένονται επίσης από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων.
ΟΠΩΣ Ο ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ
Ο «εγκέφαλος» καλείται σε απολογία για φοροδιαφυγή!
Κοινά σημεία με τον... Αλ Καπόνε έφερε στο φως η έρευνα των δικαστικών αρχών για τον επιχειρηματία πολιτικό μηχανικό που φέρεται ως ο εγκέφαλος του μεγάλου κυκλώματος με τα ακίνητα.
Οπως τότε, όταν το μεγάλο αφεντικό της μαφίας πιάστηκε στο «δόκανο» από τις δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και πήγε φυλακή για φοροδιαφυγή, έτσι και τώρα η ελληνική δικαιοσύνη κατάφερε να εγκλωβίσει στην Ελλάδα τον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας των ακινήτων, εκδίδοντας διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα για παλαιότερη υπόθεση φοροδιαφυγής, στην οποία είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μέσα στις επόμενες ημέρες και με απόλυτη μυστικότητα, ο τακτικός ανακριτής, που χειρίζεται τη δικογραφία της υπόθεσης για φοροδιαφυγή, στην οποία είναι πια κατηγορούμενος ο πολιτικός μηχανικός και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, πρόκειται να καλέσει σε απολογία και τους πέντε εμπλεκόμενους, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσει από κοινού με τον αρμόδιο εισαγγελέα εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.
Το κλείσιμό των συνόρων, για τον φερόμενο ως αρχηγό της μεγάλης κομπίνας με την υφαρπαγή μέσω πλειστηριασμών ακινήτων-φιλέτων σε περιοχές της Αττικής, ήταν ένα μεγάλο «αγκάθι» για την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, η οποία διενεργεί την έρευνα για τη «μαφία των ακινήτων» και αναζητούσε τρόπους να περιορίσει τις κινήσεις των εμπλεκομένων, καθώς υπήρχε ο φόβος να διαφύγουν στο εξωτερικό όσο διαρκεί η έρευνα, η οποία προβλέπεται να είναι χρονοβόρα.
Η άλλη λύση ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Εφετών στα μέλη του κυκλώματος για την υπόθεση των ακινήτων, γεγονός που θα καθιστούσε τους εμπλεκόμενους κοινωνούς της δικογραφίας, αφού θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Ηταν ωστόσο κάτι που οι δικαστικές αρχές προσπαθούσαν να το αποφύγουν, επειδή σε αυτήν τη φάση της υπόθεσης η γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την πορεία της έρευνας.
Ερευνα - αστραπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που έκανε έρευνα-αστραπή και ανακάλυψε μέσω των κομπιούτερ της ότι εκκρεμούσε σε πταισματοδίκη δικογραφία για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής με εμπλεκόμενο τον πολιτικό μηχανικό.
Η διασταύρωση στοιχείων από την Εισαγγελία έβγαλε στο φως νέο... λαβράκι, αφού προέκυψε ότι η υπόθεση φοροδιαφυγής με εμπλεκόμενο τον 53χρονο πολιτικό μηχανικό αφορούσε μία από τις εταιρείες-φαντάσματα με έδρα την Κύπρο, που φέρεται ότι είχε συστήσει με άλλα μέλη του κυκλώματος των ακινήτων.
Διαπιστώθηκε ότι, επρόκειτο για δικογραφία ολοκληρωμένη, στην οποία μαζί με τον πολιτικό μηχανικό είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου και τέσσερα ακόμη άτομα, που φέρονταν ως συνεργοί του.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε αμέσως ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, ακολούθησε η έκδοση διάταξης, με την οποία απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον πολιτικό μηχανικό και τέσσερις ακόμη εμπλεκόμενους.

Έθν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ