Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

 

 
Όσο οι ρυθμοί της ζωής επιταχύνονται, οι ανάγκες μας αυξάνονται και ο ελεύθερος χρόνος μας περιορίζεται, και όσο ο φόβος της οικονομικής κρίσης επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω απ’ τα πορτοφόλια μας, τόσο η σεξουαλική ζωή των Ελλήνων φτωχαίνει και η ερωτική διάθεσή τους μειώνεται. Έτσι, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν, ακόμη και μέσω της διατροφής τους, τροφές που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση (libido).
Από αρχαιοτάτων χρόνων........
είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στις «τροφές της Αφροδίτης». Στην αρχαία Κίνα κατανάλωναν βότανα και ροφήματα, στην προϊστορική Αμερική είχαν λατρέψει τη σοκολάτα και στις χώρες της Μεσογείου έτρωγαν «θαυματουργούς» καρπούς (καρύδια, κουκουνάρια κ.ά.) και βολβούς.
Στην αρχαία Ελλάδα κάθε γεύμα είχε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό: το φαγητό καταναλωνόταν με τα χέρια, ώστε να διεγείρεται η ερωτική διάθεση μέσω του αγγίγματος. Και οι πέντε αισθήσεις έπρεπε να διεγερθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα αισθησιακό περιβάλλον.
Η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από ψυχολογικούς αλλά και από φυσιολογικούς παράγοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Εκτός από τα αντιληπτά με τις αισθήσεις χαρακτηριστικά της, μία τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού ώστε να αυξάνεται η ερωτική διάθεση.
Η ερωτική διάθεση επηρεάζεται από τη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Η ισορροπημένη διατροφή θεωρείται σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης η σωστή διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχασαν βάρος απέκτησαν καλύτερη ερωτική διάθεση απ’ ό,τι είχαν πριν αδυνατίσουν.

  • Τα «ερωτικά» συστατικά
Η ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέονται άμεσα με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι νευροδιαβιβαστές (ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο) είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην ενεργοποίηση της σεξουαλικής διάθεσης. Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. τυρί, κρέας, γάλα, αυγά) που μας δίνουν τα αμινοξέα είναι απαραίτητες για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν βασικό ρόλο στη δράση των νευροδιαβιβαστών. Επίσης η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο συμβάλλουν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από τις βλάβες.
Η βιταμίνη Ε είναι η βιταμίνη η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του αίματος ενώ έχει άμεση επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αφενός από τα τρόφιμα μπορούμε να πάρουμε ορισμένες ποσότητες από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που επιθυμούμε, αφετέρου όμως δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Συνεπώς η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει από όλα τα τρόφιμα είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ερωτικής διάθεσης.
Ένα γεύμα σε ένα ρομαντικό περιβάλλον μπορεί να σας «ανεβάσει» ερωτικά. Ένα μπολ γεμάτο λειωμένη σοκολάτα, τραγανά, τριμμένα καρύδια και ψιλοκομμένη, γλυκιά μπανάνα μπορεί να σας χαρίσει μια δυνατή ερωτική βραδιά…
  • Τα αφροδισιακά τρόφιμα
Θαλασσινά. Έχει ειπωθεί ότι ο περιβόητος Καζανόβα έτρωγε μία ντουζίνα στρείδια την ημέρα. Μάλιστα αναφέρεται ότι όταν ήθελε να αποπλανήσει κάποια παρθένα μετέφερε ένα στρείδι από τα χείλη του στα χείλη της. Τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα στρείδια και τα μύδια είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνη Β3), η οποία συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Κατά την ψυχολογική προσέγγιση, τα στρείδια αποτελούν αφροδισιακή τροφή λόγω του σχήματος και της υφής τους. Το σχισμοειδές σχήμα των στρειδιών και η μαλακή υφή τους παραπέμπουν συνειρμικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα.
Καρπούζι. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι ενισχύει την ερωτική διάθεση του αρσενικού φύλου. Το καρπούζι περιέχει την ουσία κιτρουλίνη που βοηθάει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, δρώντας με παρόμοιο τρόπο όπως τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.
Σοκολάτα. Η σοκολάτα διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες επειδή περιέχει την ουσία φαινυλαιθυλαμίνη. Κατά τη βρώση της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες – ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην εκδήλωση της ερωτικής επιθυμίας.
Ξηροί καρποί. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρια καθώς και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Μια πολύ καλή διατροφική επιλογή είναι ο συνδυασμός ξηρών καρπών με μέλι, διότι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας με αποτέλεσμα να σας καθιστά περισσότερο «μάχιμους».
Αβοκάντο. Οι Αζτέκοι θεωρούσαν ότι το αβοκάντο προέρχεται από το δέντρο των όρχεων και μάλιστα δεν επέτρεπαν στις παρθένες να το καταναλώνουν. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, σε βιταμίνη Ε και σε άλλες ουσίες που βοηθούν στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και των νευροδιαβιβαστών.
Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ σε λογικές (μικρές) ποσότητες βοηθάει στην ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας καθώς μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό και περισσότερο προσιτό. Επιπρόσθετα, το κόκκινο κρασί βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Μπανάνες. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο το οποίο βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπρόσθετα περιέχουν ένα ένζυμο, τη βρομαλεΐνη, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Οι μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στη δράση των νευροδιαβιβαστών και ακόμη αυξάνουν τα ενεργειακά επίπεδα του σώματος. Επίσης οι μπανάνες όπως και τα καρότα αλλά και τα σπαράγγια θεωρούνται τροφές της Αφροδίτης λόγω του φαλλικού τους σχήματος.
Καυτερές πιπεριές. Οι καυτερές πιπεριές και γενικά τα καυτερά φαγητά (τσίλι) περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη, η οποία συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών οι οποίες με τη σειρά τους επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και πιθανόν προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών που βοηθούν στην ευεξία και στην ευφορία.
  • Τροφές που αποδυναμώνουν την ερωτική διάθεση
Διατροφή πλούσια σε ζωικό λίπος (βούτυρο, αλλαντικά, κόκκινο κρέας, εντόσθια) και σε αλάτι, που συνοδεύεται από υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και από τη συνήθεια του καπνίσματος, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών που βλάπτουν το ενδοθήλιο των αγγείων. Οι πλάκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη λειτουργία της καρδιάς όσο και τον μηχανισμό της στύσης.
Η Αστερία Σταματάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας
Πηγή: Τα Νέα

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ