Δικαστικό αγώνα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την... Αυστραλία!

Δικαστικό αγώνα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την... Αυστραλία!
 
 
Το συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΧΕΠΑ) Αυστραλίας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη, αποφάσισε να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα.
Στο συνέδριο μίλησαν για το θέμα ο Εμμανουήλ Κόμηνος, ο οποίος ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του αρθενώνα, και ο δικηγόρος Βίκτωρ Μπιζάνης.
Ο κ. Μπιζάνης, αν και γεννημένος στην Αυστραλία, έχει μια απέραντη αγάπη για την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του κ. Μπιζάνη, η δικαστική εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να ανατεθεί στον εξαίρετο Αυστραλό νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος διαμένει στο Λονδίνο κι είναι αυτός που κέρδισε μια δική για λογαριασμό των Αβοριγίνων της Τασμανίας. Ο κ. Μπιζάνης υποστηρίζει πως υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα, πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική προσφυγή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περίπτωση "Μάμπο", δηλαδή των Αβοριγίνων που μήνυσαν την αυστραλιανή πολιτεία της Κουϊνσλάνδης το 1992, με το επιχείρημα ότι οι πρόγονοι τους ήταν εκεί, όταν οι λευκοί κατέλαβαν τα εδάφη τους, χαρακτηρίζοντας τα ως "εις ουδένα ανήκοντα". Οι Αβοριγίνες κέρδισαν τη δίκη και ανάγκασαν την πολιτεία να τούς επιστρέψει εδάφη που είχαν καταλάβει οι λευκοί άποικοι από το 1788.
Το δεύτερο δικαστικό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπιζάνη, έχει να κάνει με την επιστροφή κρανίων και οστών Αβοριγίνων από τη Βρετανία στην Αυστραλία. Τα κρανία και τα οστά τα είχαν πάρει οι Βρετανοί κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ανθρωπολογικές έρευνες. Οι Αβοριγίνες μήνυσαν τη Βρετανία και κατόρθωσαν να κερδίσουν τη δίκη, και να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους.
Ο ίδιος ο κ. Μπιζάνης δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Την εποχή που ο Έλγιν αποκόλλησε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι- απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή των Γλυπτών. Με ποιον μίλησαν οι άνθρωποι του Έλγιν; Με τον διορισμένο Τούρκο Αγά των Αθηνών. Και πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να ισχύει σήμερα μια τέτοια συνδιαλλαγή; Μια συνδιαλλαγή που διεξήχθη χωρίς την παρουσία έστω ενός Έλληνα".
Οι εκατό και πλέον σύνεδροι της ΑΧΕΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα, η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας ηγηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ενός δικαστικού αγώνα κατά παντός υπευθύνου, για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Για τον σκοπό αυτό, η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας έκανε το πρώτο βήμα, διαθέτοντας το συμβολικό ποσό των 15.000 δολαρίων (Αυστραλίας), ώστε οι κ.κ. Κόμηνος και Μπιζάνης να αρχίσουν την παγκόσμια εκστρατεία τους για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται πως με τη συμμετοχή 100 και πλέον συνέδρων, άρχισε το περασμένο Σάββατο στην Μελβούρνη το 56ο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, το οποίο ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010.
Οι σύνεδροι είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να ακούσουν για τις δραστηριότητες των άλλων πολιτειών. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά ότι η ΑΧΕΠΑ το 2010 έκανε δωρεές άνω των 200.000 δολαρίων (Αυστραλίας) για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μετά τη μεσημβρινή διακοπή, ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Ιακώβου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ) Κώστα Προκοπίου, έκανε μια πλήρη αναφορά πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος. Επίσης, παρουσίασε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς και ανέφερε τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Στη συνέχεια έγιναν αναφορές για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τον Γιάννη Πούλιο, το Ποντιακό από τον Σπύρο Κοροσίδη και αναφορά του Στέφανου Μάνου από την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη

Καταγγελεια Samsung Service & service one

ΟΙ ΠΙΟ '' ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ '' ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ